Article 19: Everyone has the right to freedom of opinion and expression; this right includes freedom to hold opinions without interference and to seek, receive and impart information and ideas through any media and regardless of frontiers.
Universal Declaration of Human Rights

Monday, March 14, 2011

Berita Harian Tidak Sensitif

Well, bg pembaca akhbar Berita Harian korg msti tau yg akhbar tersebut telah meletakkn lukisan pasal tsunami di Jepun.. Tp lukisan tu telah menimbulkn kemarahan rakyat Malaysia kerana lukisan tuh dianggap sebagai tidak keterlaluan.. malah lukisan tu sndiri di cemuh oleh pihak luar negara dan smpi masuk CNN kot.. Tahniah la berita harian.. Korg da femes smpi luar negara.. Len kali klu nk wat sesuatu pikir2 la pasal sensitiviti org ramai..


Nasib baik la berita harian nie cepat bertindak utk memohon maap atas kejadian tersebut..
MERUJUK kepada ilustrasi mengenai tragedi tsunami di Jepun yang mencetuskan kontroversi dalam Berita Minggu semalam, kami ingin menjelaskan bahawa kami tidak berniat untuk mempersenda atau menunjukkan sikap kurang prihatin terhadap peristiwa yang berlaku Jumaat lalu.

Malah kami juga tidak bertolak ansur dengan sebarang cubaan untuk memburukkan keadaan di negara berkenaan.
Kami mendapat banyak reaksi berhubung ilustrasi itu menerusi laman sosial dan panggilan telefon daripada orang ramai yang prihatin mengenai nasib rakyat Jepun.
Kami sensitif dengan tragedi yang menimpa rakyat Jepun, malah turut melancarkan Tabung Bencana NSTP-Media Prima untuk menggalakkan masyarakat menyumbang bagi meringankan beban mangsa bencana. Kami turut menghantar wartawan ke tempat kejadian bagi membolehkan mereka melaporkan situasi sebenar tragedi. Kami berasa sedih dengan kesengsaraan rakyat Jepun yang kehilangan keluarga dan harta benda. Pelukis ilustrasi kami turut meminta maaf atas lakaran yang menimbulkan kontroversi.

Kami amat simpati dengan kejadian terbabit dan sekali lagi memohon maaf atas rasa kurang senang yang timbul berikutan penerbitan ilustrasi itu. – PENGARANG
source: http://www.bharian.com.my/articles/2011031402540220110314025402/Article

Harap pihak berita harian sedar akan kesilapan ni dan xkn ulang kmbali.. Ini sebab ianya memalukan negara kita di mata warga asing.. Sekian =)

No comments:

Post a Comment